2009. december 19., szombat

Charles Dickens: Karácsonyi ének


A történet Ebenezár Scroogeról szól, egy undok, fösvény és barátságtalan öregemberről. ” Ám Scrooge-nak jó volt ez így! Nem is akart mást, mint észrevétlenül, minden emberi érzés és kapcsolat nélkül lopakodni át az életen.” Nem hitt a szeretetben, a karácsonyt is megvetette. Úgy tűnt, számára már nincs remény. Ám ekkor, valamilyen csoda folytán megjelent hasonlóan fösvény üzlettársának szelleme, aki hét éve halott volt, mint a kapufélfa és arra figyelmezteti az utálatos Scroogeot, hogy még van esélye elkerülni örök kárhozatra ítélt sorsát.


Három szellem látogatja meg őt, akik elhozhatják számára a megváltást. A szellemekkel való utazás során Ebenezár szembesül múltjával, jelenével és sötét jövőjével, melyek látványa jobb belátásra bírja őt. Kiderül, hogy részben fájdalmakkal teli múltja okolható azért, hogy magányos, megtört öregember lett belőle és hogy problémáit a múltban történő események felidézésével tudja helyrehozni.
A karácsonyok sorban megjelenő szellemei üzenetet közvetítenek számára: hiába hajszolja a jólét biztonságát, a pénz önmagában nem boldogít, csak az emberi kapcsolatok és a szeretet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése