2010. május 19., szerda

" Egység a sokszínűségben - 4. Fogjunk össze az EU-ban! " konferencia

Immár negyedik alkalommal kerül sor a budapesti IKKE és a Sapientia Hallgatói Önkormányzatának közös megrendezésében a "Fogjunk össze az EU-ban" konferenciára. Az idei év központi gondolata a etnokulturális sokszínűség.

A konferencia helye és ideje: Marosvásárhely, Sapientia Egyetem, Szenátusi terem, 2010. május 21. péntek, délután 2 óra.


Meghívott előadók:

• dr. Pletl Rita – Sapientia EMTE, Humántudományok tanszékvezető

"Nyelvünk és kultúránk"

Általános bevezető beszélgetés a multikulturalizmusról.A multikulturális: kulturális vagy nemzeti sokszínűséget jelent, míg a multikulturalizmus olyan ideológia, mely támogatja a kulturális és a nemzeti sokszínűséget, elismeri identitásbeli, etnikumi kisebbségségeket. Hogyan nyílvánul meg ez térségünkben?

• dr. Ábrám Zoltán – EMKE, Maros megyei elnök

“Hagyományos közművelődés - 125 éves az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület”

125 év minden nemzet történelmében hatalmas idő. Megpróbáltatások, elbukások és újrakezdések, mindenben volt része az egyesületnek. Az EMKE léte, az utóbbi húsz évben folytatott feladata azt mutatja, jó irányba haladunk a kulturális autonómia alapjainak lefektetésében. Erre lehet, erre kell építkeznünk.

• Fazakas Ildikó – EMKE, Maros megyei ügyvezető elnök

“Kulturális vidékfejlesztés”

A közművelődésnek a vidékfejlesztésben játszott szerepéről lesz szó - a kultúra megteremtheti a szellemi bázist a gazdasági fejlődéshez, és önmaga is gazdasági fejlődést gerjeszt. Nem csak elméleti, de gyakorlati példákról is szó lesz.

• Haller István – Nemzeti Diszkriminációellenes Tanács, tanácstag

“Küzdeni érdemes!”

Annak ellenére, hogy gyakran érzünk jogsérelmet, keveset tudunk jogainkról és arról, mit tehetünk, ha ezeket megsértik. A diszkriminációról igencsak keveset tud a közvélemény, s még kevesebbet tesz ellene. Az előadás célja egyrészt egyszerűen elmagyarázni, mit jelent a hátrányos megkülönböztetés mint jogi fogalom, másrészt felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak lehet, de érdemes is Romániában küzdeni a jelenség ellen.


• Ádám Gábor – Etnokultúrális Kisebbségek Forrásközpontja, pénzügyi igazgató


"Sokféleség "

A sokféleség szó nem friss keletű neologizmus. Nyelvi igazságot takar. Használja is a Romániában élő etnikumok mindegyike. Óvatosan használja, hogy a többi etnikumot ne lehessen beleérteni tartalmába. Ilyenformán az interetnikus kapcsolatok szintjén a sokféleség egyelőre neologizmus. Azért, hogy csökkentse a szó és a valóság közötti távolságot, az Etnokulturális Kisebbségek Forrásközpontja magára vállalta a fordító szerepét. Ez a szerep pusztán annyi, hogy egy neologizmust a normalitás nyelvére kell fordítani.


• Monica Andriescu – Interetnikai Kapcsolatok Hivatala

"A sokszínűség egyesítő ereje"

A Román Kormány keretében működő Etnikumközi kapcsolatok hivatala kevéssé ismert, pedig fontos szerepet tölt be mind a húsz elismert, nemzeti kisebbség létében, életében. Melyek ezek a kisebbségek? Pontosan miben áll az intézmény szerepe? Hogyan működik es milyen tevékenységi köröket ölel fel? Ezekre és hasonló kérdésekre kíván választ adni a "Sokszínűség egyesítő ereje" című előadás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése